Psychosociale
hulphond

 

Samen beter!

Een psychosociale hulphond is een maatje dat er altijd voor je is als je het moeilijk hebt.

Voel jij je wel eens angstig of onzeker, of heb je ooit een trauma opgelopen wat jouw functioneren belemmerd? Dan kan een psychosociale hulphond wellicht iets voor jou zijn. Een psychosociale hulphond biedt steun als je het moeilijk hebt, maar zorgt ook voor meer structuur, zelfstandigheid en mentale gezondheid.

Traject

Je gaat je eigen hond trainen tot een psychosociale hulphond. Je krijgt hierbij ondersteuning van een hondentrainer en een coach. Ons doel is dat jouw zelfredzaamheid, competentie en autonomie dusdanig ontwikkelen dat je het leven zelfstandig aankunt en jouw hulphond uiteindelijk een rol als huishond kan innemen. Dit hoeft natuurlijk niet binnen de tijdslimiet van het traject! Er is geen goed of fout, of een tijdslimiet waarin je je einddoel moet behalen. Het gaat erom dat jij sterker in je schoenen gaat staan, en uiteindelijk door het oefenen met je hulphond zoveel vertrouwen hebt gekregen, dat je steeds vaker zelfstandig de deur uit kan.

Het traject bestaat uit:

Inventarisatiegesprek
We maken kennis en kijken of een traject voor jou geschikt is. Aan dit online gesprek zijn kosten verbonden.

Trainingen
De eerste afspraak zetten we jouw doelen op een rijtje. Je ontvangt een werkboek wat je als leidraad voor jouw training gaat gebruiken.
Dan gaan we aan de slag met de opvoeding. Denk hierbij aan zit, af, hier, netjes meelopen aan de riem, niet opspringen, rustig zijn, etc. Daarna gaan we over naar de ondersteunende taken. We trainen op diverse locaties zodat jouw hond zich in alle situaties leert gedragen. We werken daarnaast aan jouw persoonlijke ontwikkeling; deze sessies zijn met een coach die ook bij het traject betrokken is. Halverwege het traject is er een basistest.

Certificering en nazorg
Als je zo ver bent is er een testmoment in de praktijk. Als alles goed verloopt ontvang je jouw certificaat. Heb je behoefte om na de certificering alsnog verder te lessen, dan kan dit uiteraard.

Extra informatie

Wat is een psychosociale hulphond?

Een psychosociale hulphond (of psychosociale assistentiehond) is een speciaal getrainde hond die ingezet wordt om mensen te ondersteunen bij psychosociale problemen, zoals angststoornissen, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS), autismespectrumstoornis (ASS) en andere psychische aandoeningen.

Psychosociale hulphonden bieden emotionele steun, troost en stabiliteit aan hun eigenaren. Ze kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van angst en stress, het vergroten van het gevoel van veiligheid en het verbeteren van de algehele stemming van de persoon. De aanwezigheid van een hulphond kan ook het zelfvertrouwen vergroten en sociale interacties bevorderen.

De training van een psychosociale hulphond richt zich op het aanleren van specifieke vaardigheden die zijn afgestemd op de individuele behoeften van de persoon met psychische problemen, onder meer het signaleren van angst of paniekaanvallen

Psychosociale hulphonden zijn voor veel mensen met psychische aandoeningen van onschatbare waarde als onderdeel van het behandelplan en het bevorderen van welzijn, zelfredzaamheid en autonomie.

Certificering en NEN

Ongeacht wat sommige (bij de ADI of ADeu aangesloten) hondensscholen ook zeggen: Op dit moment is er nog géén officieel (inter)nationaal keurmerk! Wel wordt er op Europees niveau gewerkt aan standaardisering die daar duidelijkheid in moet scheppen. Dit betreft de NEN/CEN norm. Hondwikkeling is hierbij aangesloten. Hier lees je meer over deze norm.

De door Hondwikkeling opgeleide hulphonden zijn dan ook professioneel gecertificeerde hulphonden.

Over de toelating van hulphonden door vliegmaatschappijen is ook nog onduidelijkheid. Hier vind je het antwoord van de verantwoordelijk minister op vragen hierover. De minister wijst hier ook naar de in ontwikkeling zijnde normering.

Is elke hond geschikt

Niet iedere hond of ieder ras is geschikt. Het is een verantwoordelijke taak en jouw hond moet deze aankunnen. Hij moet voldoende zelfverzekerd zijn, mensgericht en het vooral ook leuk vinden om met jou te werken.

Je kunt dit traject met een puppy starten, maar als je al een wat oudere hond hebt is dit ook geen probleem. Als je al een hond hebt, zullen we eerst moeten kijken of hij geschikt is. Heb je nog geen hond, dan kunnen we je helpen met het zoeken naar de juiste pup. Dit doen we graag met jou samen!

Waar trainen we?

De lessen vinden plaats op diverse locaties; bij jou thuis, maar ook op andere plekken. Denk hierbij aan het bos of de duinen, station, winkelcentra of ergens anders waar dat nodig is. Precies dat wat nodig is voor jouw proces en dat van jouw hond.

We hebben op het moment trainers in de regio’s rondom Amersfoort, Bourtange, Boxtel, Coevorden, Driebergen, Dronten, De Lier, Den Haag, Driebruggen, Emmen, Ermelo, Hellendoorn, Hoorn, Meppel, Stadkanaal, Serooskerke, Tilburg, Wassenaar, Zeeuws Vlaanderen en (onze locatie) in Nijkerk.

Coaching en hondentraining

Jouw traject wordt ondersteund door een hondentrainer en een coach. Uiteraard weet onze hondentrainer ook een hoop over coaching en de coach ook over de hond, echter ze hebben echt hun eigen expertise. Zowel de hondentraining als de coaching zijn belangrijke onderdelen van ons traject en kun je eingelijk niet los van elkaar zien. De frequentie van de lessen is in overleg met de trainer en coach en afhankelijk van de fase van jouw traject.

Voorwaarden

Ons traject richt zich vooral op jongvolwassenen.
Niet iedereen komt in aanmerking, nu komt er dan ook even een streng stukje… We vinden het belangrijk dat jij de motivatie hebt om uiteindelijk onafhankelijk te worden van jouw hulphond. Uiteraard lukt dit niet binnen de duur van het traject. Een psychosociale hulphond heeft een eigen ik, is geen middel om mee gezien te worden of een quickfix. Je moet de verantwoordelijkheid kunnen dragen die het hebben van een hond met zich meebrengt en kunnen zorgen voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van jouw hond. Zodra jij je bij ons aanmeldt ontvang je een aanvraagformulier. We ontvangen dit graag zo volledig mogelijk retour en kijken op basis hiervan of we je uitnodigen voor een online inventarisatiegesprek.

We hebben op het moment trainers in de regio’s rondom Amersfoort, Bourtange, Boxtel, Coevorden, Driebergen, Dronten, De Lier, Den Haag, Driebruggen, Emmen, Ermelo, Hellendoorn, Hoorn, Meppel, Stadkanaal, Serooskerke, Tilburg, Wassenaar, Zeeuws Vlaanderen en (onze locatie) in Nijkerk.

 

Tarieven

Wij hanteren geen vaste totaalprijs voor het traject, maar werken met tarieven per fase. Je betaalt per fase en kunt ook per fase besluiten of je verder gaat met het traject. Een uitgebreid overzicht van de kosten ontvang je als je een aanvraag doet.

Ben je al klant en heb je een account? Log dan in op jouw Hondwikkelaccount om een les of training te boeken.

Aanmelden

Zin om aan de slag te gaan, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op voor een eerste afspraak.

Geslacht (indien van toepassing)

14 + 15 =